1. Haberler
  2. Gündem
  3. EÜ’den Orhun Değişim Programı kapsamında çevre kirliliğine yönelik projeye destek

EÜ’den Orhun Değişim Programı kapsamında çevre kirliliğine yönelik projeye destek

featured
euden-orhun-degisim-programi-kapsaminda-cevre-kirliligine-yonelik-projeye-destek.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ege Üniversitesi ile Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi arasında Orhun Değişim Programı kapsamında gerçekleştirilen akademik hareketlilik, çevre kirliliğinin izlenmesi ve sürdürülebilir yaşam için önemli bir projenin ortaya çıkmasını sağladı.

Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurzat Totubaeva’nın yürütücülüğünde gerçekleştirilen “Su Kalitesinin Değerlendirilmesine Yönelik Moleküler Baskılanmış Nanopartiküller ile Yeni Nanobiyosensör Sistemlerinin Geliştirilmesi” projesinde Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akgöl, Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Emre Dokuzparmak ile yüksek lisans öğrencileri Hilal Özçelik ve Esra Yaşar da yer aldı.

Proje kapsamında Kırgızistan’da ilk kez kurulacak olan Biyosensör laboratuvarında geliştirilecek sensör tabanlı projelerle, Klorofil-A ölçümünün yanı sıra farklı çevre kirliliği parametrelerinin incelenmesi de mümkün olacak. Böylece çevre kirliliğinin izlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için yeni projelerin geliştirilmesine olanak sağlanacak.

“Akademik hareketlilik bilimsel katkıya dönüşüyor”

Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün, “Orhun Değişim Programı ile gerçekleştirilen akademik hareketlilikler, bilimsel katkıya dönüşmeye devam ediyor. Orhun Değişim Programı kapsamında son 2 yıldır en çok başvuru alan ve en fazla kabul veren üniversite olan Ege Üniversitesi,  bu kapsamda gerçekleştirilen projelere bir yenisini daha ekledi. Geçtiğimiz yıl Orhun Değişim Programı kapsamında sağlanan iş birliği, sadece Kırgızistan’da değil küresel olarak çevre sorunlarına karşı mücadelede de önemli bir dönüm noktası olacaktır” diye konuştu.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyokimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sinan Akgöl ise “Klorofil-A, bitkilerin güneş ışığını enerjiye dönüştürdüğü fotosentez sürecinde hayati bir rol oynamasına rağmen, aşırı miktarlarda suda birikmesi, alg patlamalarına ve su kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu sorunu çözmek için, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Biyokimya Bölümü ortaklığında geliştirilen proje ile düşük maliyetli ve taşınabilir nanoteknolojik sensörler sayesinde Klorofil-A seviyesini hızlı ve doğru bir şekilde ölçmeyi hedefliyoruz. Bu proje, sadece su kalitesini izlemekle kalmayacak, aynı zamanda sürdürülebilirlik hedeflerine de önemli bir katkı sağlayacaktır” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
EÜ’den Orhun Değişim Programı kapsamında çevre kirliliğine yönelik projeye destek

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Aydın Bilgi Haberi ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin